Vârsta medie a primarilor din R. Moldova este de 49 de ani

0

49 ani – este vârsta medie pe țară a primarilor aleși în alegerile locale generale din iunie. La nivel de municipii și centre raionale doar șase dintre primarii aleși au mai puțin de 35 de ani, constată o cercetare pe marginea rezultatelor scrutinului elaborată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă CEC.

„Analizînd  profilul de vîrstă al primarilor noi aleși  putem sustine că electoratul manifesta simpatii pentru exponenții-simbol al atitudinii conservatoriste și a schimbărilor lente, dar stabile”, a declarat autorul cercetării, expertul CICDE, antropologul Ruslan Sochircă.

Potrivit sursei, doar o treime din numărul total al primarilor aleși la nivel de țară au mai puțin de 45 de ani. De notat că primarii celor mai mari orașe- Chișinău, Bălți și Cahul -sunt mai tineri de 40 de ani.

”Analiza rezultatelor alegerilor locale generale arată că la nivel de centre raionale și de municipii primarii mai tineri de 45 de ani au o reprezentanță de 2 ori mai mare decît în cazul celorlalte localități. Vom lua în calcul aceste date, precum și reticența alegătorilor față de tineri în elaborarea programelor CICDE de instruire, deoarece credem cu fermitate că doar experiența adulților conjugată cu energia tinerilor poate genera rezultate spectaculoase”, a opinat Doina Bordeianu, directoare adjunctă CICDE.

Cea mai mică medie de vîrstă printre primarii aleși este în raionul Ialoveni – 44,24 ani, iar cea mai înaltă medie de vîrstă – raionul Ocnița cu 52,8 ani.

Share.

Leave A Reply