Promo-LEX : Candidații independenți au șanse minime să câștige la alegeri

0

Numai 7,57% din primarii aleși în cadrul alegerilor locale generale din 2015 sunt independenți, situaţia consilierilor locali fiind şi mai dramatică, au constatat experții Asociației Promo-LEX. Astfel, din 1116 consilieri raionali doar șase (0.53%) candidați independenți au trecut pragul electoral, iar din 10564 consilieri locali – 372 (3,52%). De asemenea, în turul I au fost aleși 34 primari candidați independenți (26 bărbați și 8 femei), iar în turul II au fost aleși 34 primari  (28 bărbați și 6 femei).

„Candidații independenți au puţine șanse de a fi aleși în funcții eligibile din mai multe considerente. În primul rând aceștia întâmpină deficiențe la acumularea semnăturilor de subscripție. Astfel, ei au mai puțin timp pentru a se promovarea în cadrul campaniei electorale. O altă problemă ține de încălcarea principiului egalității șanselor în procedura de stabilire a plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate pe conturile electorale ale candidaților independenți ”, susţine Aliona Onofrei, analist politic, Promo-LEX.

O altă problemă este migrarea candidaților independenți după alegeri. ,,Aceștia câștigă alegerile, declarându-se independenți, apoi trec de partea unui partid. Astfel, noi nu știm cât de corect procedează ei față de alegători”, declarat analistul.

Din 69 primari candidați independenți aleși în 2011, la partide au aderat 35 primari (20 la PDM, 9 PLDM, 1 PL, 1 BEPPEM, 4 PSRM). 21 primari independenți care au fost aleși în 2011 au candidat și au fost aleși în 2015 fără a-și schimba statutul.

Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX a monitorizat perioada Alegerilor Locale Generale 2015 cu ajutorul a peste 1500 de observatori naționali.

Share.

Leave A Reply