Ion Sturza despre armagedonul moldovenesc

0

Ion Sturza, fost prim-ministru:

În toamna 2014 am intervenit public pentru ca domnii Plahotniuc și Platon să înceteze războiul. Război care, constatasem atunci, era pe cale să nimicească rapid ce mai rămăsese din statul Republica Moldova.

Am avut mai multe discuții cu domnul Candu, aliatul fidel al domnului Plahotniuc, însă și cu Slava Platon (telefonic). Insistent, foarte insistent, dar ei au continuat.

Lupta s-a dat pentru controlul fluxurilor financiare, ca să nu spunem de spălarea banilor din Rusia. Erau sume enorme! În 2013-1014 cam 20 de miliarde dolari USD. În 2015 (după scandalul de la BEM) încă vreo 10 miliarde USD. Tot „lanțul” trofic – de la colectori la spălători (Rusia, Moldova, Țările Baltice, Marea Britanie etc.) include cam 7% de comisioane de la sumă.
Pentru Moldova rămân 0,8 -1,5 %. Faceți un calcul simplu: 300 de milioane de dolari USD! Moldova este veriga principală în acest sistem. Aici prin decizii judecătorești se schimbă „proprietarul” banilor. Ca schema să meargă brici, de-a lungul anilor, s-a schimbat legislația, hotărâri de guvern, decizii și regulamente BNM, chiar și hotărâri CC! Coordonarea s-a făcut la nivel de conducere BNM. Au fost implicați zeci , sute de oameni în bănci, justiție, obnalicika( vezi cazul cu firma din ambasada RM la Moscova!). Cum am mai spus-o, business cu însemnele, funcțiile statului. Foarte profitabil, de altfel. Restul e „lirică”. Iar noi, cetățenii Moldovei, victime colaterale.
Din acest război nimeni nu va ieși învingător… Slava Platon&Co riscă să piardă active bancare în Moldova de 150-200 milioane dolari SUA. Faceți un exercițiu, scrieți pe o hârtie 300 000 000 USD, 200 000 000 USD. Vizualizați… Dacă pentru majoritatea oamenilor este un exercițiu abstract, pentru ei e viață și moarte.

Una e să-i dai un șut în fund lui Iurie Leancă sau un bobârnac lui Mihai Ghimpu ca să-i pui în „stroi” și alta e să te pui cu mafia financiară mondială. Este imposibil pentru un oligarh moldovean să o controleze. Apropos, Platon e doar o mică piesă în acest joc de masculi. În spatele lui stau potențe uriașe. Lucru care cred că se va vedea în zilele următoare…
Sincer, e de speriat.

Vine Armagedonul…

Share.

Leave A Reply