Iată cine candidează pentru șefia BNM

0

11 candidaţi şi-au depus dosarele în concursul pentru obținerea funcției de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Dosarele acestora au început a fi examinate de Comisia de profil, cea care trebuie să îi propună președintelui Parlamentului, Andrian Candu, candidatul potrivit.

Printre cei care au depus dosarul sunt preşedintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, relatează Publika. Întreaga listă a candidaților nu a fost făcută publică până în prezent.

Totodată, se mai cunosc numele altor opt persoane carea au depus dosarul. Este vorba despre Ludmila Hvorostovskaia, economist la Banca Socială, şi Nina Şendrea, care deţine în prezent funcţia de şef al Departamentului Contabilitate a Universităţii Tehnice și Andrei Sagaidac, director comercial al Eximbank – toți trei au depus dosarul miercuri.

Cel care a spart gheața a fost Sergiu Iachim – economist, actuar, manager de riscuri financiare, AG Insurance, Belgia.

După cum se scrie în regulamentul de selectare a candidatului, dosarul depus va fi verificat, în termen de trei zile de la depunerea acestuia. După audierea tuturor candidaților, comisia se va întruni într-o ședință închisă pentru a lua o decizie. Dacă niciun candidat nu va acumula majoritatea voturilor, va fi anunţat un nou concurs.

Candidații pentru funcția de guvernator al Băncii Naţionale au trebuit să îndeplinească anumite condiții pentru a se înscrie în cursa pentru șefia BNM.

Aceștia nu trebuiau să participe la concurs dacă, în ultimii trei ani, au fost demişi dintr-o funcţie publică, au fost judecați sau dacă sunt implicaţi în conflicte de interese. Cerinţele sunt incluse în regulamentul privind selectarea candidaţilor pentru postul de guvernator al băncii centrale.

sursa: publika.md

Share.

Leave A Reply