Când va fi semnat Acordul privind pensiile între R. Moldova și Italia

0

Ambasadoarea R. Moldova în Italia, Stela Stîngaci spune că poartă în prezent discuții cu partea italiană ca să îi convingă să semneze un acord bilateral în ceea ce privește asigurarea cu pensii a moldovenilor care muncesc legal în Peninsulă.

„În prezent, potrivit legislației italiene, un moldovean care a muncit pe teritoriul Italiei 20 de ani cumulativ, la atingerea vârstei de pensionare va putea primi o pensie, dacă a plătit contribuții la stat. Pensia minimă este peste 400 euro. Dar pensiile pentru acești moldoveni se vor calcula în funcție de salariul pe care l-au avut. De pensia minimă pot beneficia persoanele care au muncit mai puțin de 20 de ani în Italia.”, a declarat ambasadoarea în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Diplomata spune că actualmente există o deschidere din partea autorităților de la Roma pentru semnarea unui asemenea acord, dar nu tocmai așa cum îl vrem noi. „Oricum, ar fi un pas înainte. Italienii au manifestat deschidere pentru cumularea anilor să fie aplicată doar pentru R. Moldova, la fel s-a acceptat și transferabilitatea pensiilor”, a specificat Stela Stîngaci.

Șefa misiunii diplomatice din Italia nu a putut oferi însă un termen când un asemenea document ar putea fi semnat între dele două părți.

Share.

Leave A Reply