Alegeri cu SCANDAL. Un etnic român a fost ALES în fruntea Consiliului Regional Cernăuţi

0

Noul preşedinte al Consiliului Regional Cernăuți a fost ales Ion Muntean. Pentru unii a fost o adevărată surpriză, o formă a jocurilor politice subterane, pentru alţii – un lucru prognozat, chiar şi dorit. Pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuţi este important că lider al Consiliului Regional a fost ales un etnic român, care va fi mai aproape de interesele şi doleanţele românilor, informează publicaţia „Libertatea Cuvântului” din Cernăuţi.

În acelaşi timp, o demonstrare a păstrării în formă vie a toleranţei bucovinene este faptul că Ion Muntean şi concurentul său principal pentru acest post, Oleksandr Fişciuk, şi-au strâns mâna vupă votare, conştientizând că fără o colaborare dinte ei, orice progrese în regiunea Cernăuţi sunt imposibile.

Potrivit publicaţiei amintite, prima sesiune a Consiliului Regional a început cu un scandal politic. Cei 61 de deputaţi ai Consiliului Regional nou-aleşi s-au adunat în prima zi de iarnă la prima lor sesiune. Prin majoritatea de voturi, preşedinte al Consiliului Regional Cernăuţi a fost ales liderul Organizaţiei regionale a Partidului „Batkivşcyna”, Ion Muntean. Deja în funcţie de conducător al „parlamentului bucovinean”, Ion Muntean, a propus-o pe Inga Makoveţka, deputat din partea Partidului Radical, în postul de primul vicepreşedinte al Consiliului. Şi de aici a pornit scandalul politic: două fracţiuni – „Solidaritatea” şi Partidul Agrar – au părăsit sala de şedinţe în semn de protest. Ion Muntean i-a anunţat pe cei 33 de deputaţi care au rămas în sală că sesiunea îşi va relua lucrările joi.

Preşedintele Organizaţiei regionale a Partidului „Solidaritatea”, Volodymyr Kuliş, a explicat astfel decizia luată: „Partidul nostru a ieşit învingător la alegerile din Bucovina şi am fi avut cu mult mai mulţi deputaţi în Consiliul Regional, dacă ar fi acţionat particularităţile noii legi electorale. În 11 circumscripţii au întrunit cel mai mare număr de voturi candidaţii noştri, însă deputaţi au devenit cei care s-au situat pe locurile 5-6. Deputaţii noştri au o susţinere din partea electoratului de 40-50 la sută, pe când cei din alte partide – numai 10-15 la sută. La alegerile preşedintelui Consiliului Regional candidatul nostru a pierdut, însă noi nu punem la îndoială rezultatele alegerilor”.

„Considerăm că este incorect că la postul de primul vicepreşedinte pretinde candidatul din partea partidului care are numai 5 locuri în Consiliu. De aceea am şi părăsit sala de şedinţe. Ne vom întoarce, dacă vom primii garanţii nu pentru postul de vicepreşedinte, dar măcar pentru comisiile permanente pentru buget şi patrimoniu”, a spus Kuliş, citat de „Libertatea Cuvântului”.

sursa: ziarulnational.md

Share.

Leave A Reply